OLD but GOLD

 

An old amateur pieces of work. Done individually as well as the collaboration with some of my friends. I step out of my hand from this projects, any unfinished pieces will never be continued.

Here it is :

———————————————————————————————————————————————————

passion

One shot comic : Passion [2012]

Spontaneous oneshot comic that done only in a less than 7 days, the storytelling may a little bit messy as well as the art itself. but for the least, it’s still readable. The cover  is done by my friend, Nao Julyan. Hell yes, I’m too lazy making the cover by myself,so I asked her old drawing haha. It’s cool right? I know it is.

Reader’s Comment :

Viqi Luthfiansyah Mirza : kereeeeennn mong jadi semangt ane abis baca ini ..

Childish N : ini luar biasa mong ceritanya
mungkin memang benar ya istilah “semakin besar pengorbanan maka semakin besar pula hasil yang didapat”
jadi pengemis itu kan mengorbankan harga dirinya, sedangkan harga diri itu bukan hal yang dianggap sepele. berarti mereka tidak tahu pentingnya harga diri. Harga diri kok diduitin
tapi meski komen ane pedas soal pengemis ane masih sering kasih duit lho ke pengemis #pamer. buat lagi mong komik tentang keadaan indonesia, this is epic
Olvyanda Ariesta :hahahahaha… alasan yg sama seperti saya…
but, saya lebih suka pandangan seperti ini,
bukan hanya menganggap superhero tuh yg kayak superman atau tokekman.. ini cara pikiran yg dangkal menurut saya, jelas mong wahaha ini punya pikiran yang lebih maju…
selamat…

———————————————————————————————————————————————————–

JM

Collaboration One shot comic : Jas Merah – History Chronicles [2012]

One good thing about being young is to become Idealistic without having to worry about an outside world pressing on us. And this comic were created based on those several different idealogy. this is afterall, a collaboration projects to celebrate 2012 Indonesian Independence day.

Reader’s Comment :

Nita Dananti Dewi halaman 31 itu asik banget !!! wkwkwkwk….
komik ini berhasil mengambil satu nilai berharga dari sejarah – yang belum tentu berhasil ditransfer lewat 100 x 45 menit jam pelajaran sejarah, yaitu : semangat kegotong-royongan.
Semangat warisan bangsa kita yang berhasil dihidupkan lagi oleh anak-anak ACONINE dalam proses pembuatan komik ini. keren…keren..keren… *membungkuk memberi salut*
Komikus Papua :bangsa yg BESAR adalah bangsa yg mengenal SEJARAH bangsanya sendiri!!
Catherine C W : hwaaah keren ada translatornya!!
konsepnya keren, sejarah-sejarah apa saja ya yang akan dikuak pada komik ini ~ penasaran~

———————————————————————————————————————————————————–

HFCollaboration Comic Series : Reincar.Nation [2012]

“We are not the MAKERS of History, We are MADE by History”. With that premise, me and 13thSieg, put on a collaboration to create this as a whole comic episodes..er 1-3 episodes anyway…. Unlike the other two above, story in this comic is kinda dark. We put fiction and fact that happen in our nation and mix it together. Our drawing style is so different, but that’s the point : Strength lies in differences.

oh yeaah… I’m a fan of ancient Nusantara kingdom history,  but I’m not that biggest fan of Majapahit. so if you’re asking why we Heavily put Majapahit in that story, that because the NAME. Even a people that don’t like, don’t know history will eventually recall that kingdom’s name.

“what’s your favorite kingdom then?”

One word and one name only. Singasari.

“for real?! that bloody kingd—–“

SHUT THE **** UP

Reader’s Comment :

Chandra Eka : kereeeeeennn… saya suka plot yang bermain-main sama waktu gini
pembagiannya di chapter ini juga pas,,, seperti yg saya duga sebelum baca,,, mong wahaha di bagian action masa lalu nya yg udah jadi makanan sehari-hari,,dan mong sieg modern nya… kolab yg keren…lanjuuuuttt
Wah_ngt :karya yang luarbiasa lagi dr mong @Wahaha :good: .sy selalu suka sm ceritanya… salut juga sm mong @Sieg nih.. kolaborasi yg mantab :good:
ternyata patih Gajah Mada bisa galau juga

Abdul Mustajab : bener2 menggerakkan jiwa nasionalisme….

———————————————————————————————————————————————————–

ngSupposed to be a Comic Series : OLD Nagarasantara [2012], [2013]

If someone asked “How do you create a comic?”, I will not answer “using pencil,paper, digital…bla bla bla” but instead I wil give you this answers according to my experience in creating one, “by Time, Sweat, Frustation and Observation”. This series was created in my second year of high school, with no premises, no story focus, forgettable characters and unapealling art. It is one big Failure, I scrap it, remaking another one with the same title and characters, so the art above is the second try. BUT.. I am unsatisfied. The story is too heavy, the art not good but still better than the last one, but still.. I call it a failure. Second failure. Until now I still use this title as my project, remaking it for about….the 4th time. Change the universe, the story telling, character design, and so much to do. so yes as I mentioned before, I create this with Time, Sweat , Frustation and Observation. Why I still continue this? because this is the craziest idea I ever had in making comic. Put the name and story based adapted from ancient kingdom in Nusantara wrapped in present time? Hell, I’m gonna create this mothafackah.

but with so many flaws, I really apreciate those who use their time reading this series, and those who helped me finding the references, beta reader, proof reader even a reviewer. You guys are awesome!

Reader’s Comment :

Gusty Rk : waaaaaaaaaaahh hebat sob..
dari segi cerita, alurnya sudah bagus sekali..+ toning + shading udah kereen banget.. tapi menurut saya liner dari character2 nya sdikit di perhalus lagi supaya gambarnya terlihat lebih gimana gitu.. tapi aku bilang ini bagus kok sobat..
semakin bnyak chapter, smakin bisa improv deh kesalahan2 nya.. hehe jadi ditunggu ya chapter berikutnya..!!

oh ya ide ceritanya bagus..

Kucing Budhug : keren separti chapter sebelumnya, suka sama cerita2 berat begini
gambarnya juga mendukung, mungkin dirapiin dikit lagi terutama kepala karakternya yang kadang2 terlihat gepeng, oya saya seneng sama karakter2nya mong @wahaha, manly

Natalia : “aku juga sama gilanya, pas kan?”
waah, itu scene yg paling sya suka :yuhu:
& belakang”ny jg keren :biggrin:
sya suka sma krakter cwo yg rada cuek gitu :blush:
manteb deh komikny :good:

———————————————————————-

I don’t do Comics right now, but instead I write the [new] Nagarasantara Stories and the art concept everytime I have some spare time due the college business.